
Ilman kulutuskysyntää ei olisi yritystoimintaa. Mutta pyrkivätkö yritykset aidosti vastaamaan kuluttajien tarpeisiin? Varsinkin suuret yritykset voivat pyrkiä hallitsevalla markkina-asemalla ja lobbauksella pikemminkin muokkaamaan tarpeita kuin vastaamaan niihin.
Mutta entä jos yritykset olisivatkin kansalaisten väline kehittää yhteiskuntaa? Ja yritykset mieltäisivät asemansa näin?
Demokratiassa nähdään julkinen valta ja yritystoiminta usein toisilleen vastakkaisina. Kansalainen käyttää valtaansa vapaiden vaalien välityksellä.
Toisaalta filosofi Karl Popper on todennut, että demokratiassa olennaista ei ole vaalit vaan kontrolli. Vaalit ovat vain yksi kontrollin muoto. Markkinoiden kautta tapahtuva ohjailu on toisenlainen kontrollin muoto.
Toistaiseksi käsitys kuluttamisesta on ollut, että ostamalla pyritään tyydyttämään omia tarpeita. Mutta laajasti ymmärrettynä tarpeet voivat liittyä muuhunkin kuin omaan hyvinvointiin. Olisiko tulevaisuudessa mahdollista mieltää kuluttaminen laaja-alaisena vaikuttamisena yhteiskunnan asioihin? Kun kulutat, et välttämättä valitse omaan käyttöösi palvelua tai tuotetta, vaan teet valinnan tietynlaisen maailman puolesta?